PDF Drukuj Email

Osoby prowadzące zajęcia: mgr Małgorzata Bryła, mgr Irena Popiół

 

W nowym roku szkolnym 2018/2019  wprowadzony został w SOSW im. Jana Brzechwy w Bogumiłku  w życie projekt  pt.” Równe szanse – lepszy start”.  W ramach projektu od września  2018 r. rozpoczęły się  zajęcia z  zakresu gastronomii.

W pracowni prowadzone są zajęcia warsztatowe, na których uczestnicy projektu  zapoznają się z przepisami  BHP, regulaminem  obowiązującym  w pracowni oraz zakresem tematycznym zajęć . Na zajęciach warsztatowych uczniowie nabywają i utrwalają umiejętności  bezpiecznego posługiwania się sprzętem małego i wielkiego  AGD,  kształtują czynności pomocnicze  w kuchni  takie jak: obieranie, smarowanie, krojenie różnych produktów i  poznają zasady prawidłowego nakrywania do stołu. W trakcie zajęć uczniowie przyrządzają  dania kuchni polskiej, staropolskiej i śródziemnomorskiej, uczą się układać dzienny i tygodniowy jadłospis. W ramach  zajęć w pracowni  gastronomicznej  uczestnicy projektu nabywają umiejętność doboru składników do odpowiednich dań, obsługiwania urządzeń i sprzętów znajdujących się w pracowni,  a także poznają zasady bhp podczas wykonywania wszystkich czynności kuchennych.  Uczą się korzystania z przepisów  kulinarnych (w tym internetowych), a także przyrządzania  potraw i obróbki termicznej.  Uczniowie wspólnie z nauczycielami gromadzą również przepisy przyrządzanych dań, tworząc własną  książkę kucharską oraz fotografują  poszczególne etapy wykonywania  potraw .

Zajęcia pozwolą uczniom usystematyzować i poszerzyć  wiedzę gastronomiczną, a  także nabyć nowe umiejętności kulinarne zwiększając tym samym  swoje szanse na odbywanie praktyk, staży i zatrudnienie w lokalach gastronomicznych.

20191119_122857

20191119_122936

20191119_122949

 
free pokerfree poker

Logowanie



Kto jest online

Naszą witrynę przegląda teraz 14 gości 

Przyjaciele Ośrodka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama